برفک دهان چیست؟ علائم و راه های درمان آن را بشناسید

به گزارش نیلی ابزار، خبرنگاران : برفک دهان یک عفونت قارچی است که هم در نوزادان و هم در افراد بزرگسال، نسبتا شایع است. برفک دهان معمولا دهان را تحت تاثیر قرار می دهد و اغلب ناشی از اختلال pH در بدن است. برفک دهان می تواند عارضه جانبی یک بیماری نیز باشد. با ما همراه باشید تا با برفک دهان، دلیل ها و علائم و راه چاره های طبیعی درمان آن بیشتر آشنا شوید.

برفک دهان چیست؟ علائم و راه های درمان آن را بشناسید

برفک دهان چیست؟

برفک دهان یک عفونت قارچی است که به وسیله کاندیدا آلبیکنس به وجود می آید. کاندیدا یک مخمر است و همواره به اندازه بسیار کم در دهان بیشتر افراد وجود دارد، اما اگر شرایط رشد آن مناسب باشد، این قارچ می تواند فورا تکثیر شده و عفونت ایجاد کند. برفک دهان اغلب به صورت تشکیل لایه ای سفید ظاهر می گردد که روی تمام دهان و حلق را پوشش می دهد.

دلیل برفک دهان چیست؟

بعضی از شایع ترین دلیل های برفک دهان در نوزدان و بزرگسالان شامل موارد زیر می گردد:

برفک دهان در افراد بزرگسال

درمان های سرطان:

درمان های سرطان مانند شیمی درمانی می توانند به غشای مخاطی دهان آسیب بزنند و برفک دهان ایجاد نمایند..

دندان مصنوعی:

استفاده از دندان مصنوعی می تواند سبب برفک دهان گردد. این یکی از دلیل های اصلی به وجود آمدن برفک دهان در افراد سنین بالا که از دندان مصنوعی استفاده می نمایند است.

بیماری ها:

افرادی که دچار بیماری هایی مانند ایدز و دیابت هستند ممکن است دچار برفک دهان شوند.

سیگار کشیدن:

سیگار کشیدن می تواند برفک دهان ایجاد کند.

داروها:

استفاده از دارو هایی مانند آنتی بیوتیک ها و کورتیکواستروئید ها می توانند منجر به برفک دهان شوند.

برفک دهان در نوزادان

سرایت از مادر:

بیشتر نوزادان در زمان تولد، برفک دهان را از مادر خود می گیرند. معمولا این اتفاق در صورتی می افتد که مادر سابقه عفونت قارچی واژینال از همان نوعی را داشته باشد که سبب برفک دهان می گردد.

ضعف سیستم ایمنی:

بچه ها سیستم ایمنی ضعیفی دارند و از این رو به راحتی می توانند مبتلا به قارچ و برفک دهان شوند.

آنتی بیوتیک ها:

احتمال ابتلا به برفک دهان در بچه هایی که تحت درمان با آنتی بیوتیک هستند زیاد است.

علائم و نشانه های برفک دهان

علائم برفک دهان در ابتدا به سختی قابل مشاهده اند، اما به مرور زمان و با رشد بیشتر به عفونت خفیف تا میانه تبدیل می شوند. متداول ترین علائم و نشانه های مرتبط با برفک دهان شامل موارد زیر می شوند:

  • تشکیل لایه ای سفید و پست و بلندی دار در تمام سطح دهان و لوزه ها و گاهی سقف دهان.
  • علائم خونریزی خفیف در صورت خراشیدگی های لایه سفید.
  • برآمدگی های زیر لایه سفید ممکن است دردناک شوند.
  • خشکی و ترک خوردگی در گوشه های دهان.
  • مشکل در بلع و حرف زدن.
  • کاهش حس چشایی.
  • بد مزه شدن دهان.
  • نوزادان نیز ممکن است در صورت ابتلا به برفک دهان به سختی بتوانند شیر بخورند.

هر چند این علائم معمولا بی خطرند، اما اگر برفک دهان درمان نشده رها گردد می تواند شدت بگیرد و حتی زندگی روزمره را با مشکل روبرو کند؛ بنابراین همواره توصیه می گردد هر چه زودتر به محض مشاهده اولین علائم برفک دهان به فکر درمان آن باشید. راه چاره های خانگی و طبیعی برای رفع برفک دهان وجود دارند.

آیا برفک دهان مُسری است؟

اگر مبتلا به برفک دهان باشید، این امکان وجود دارد که قارچ های عامل این عارضه را با بوسیدن به شخص دیگری منتقل کنید. قارچ هایی که سبب برفک دهان می شوند می توانند سبب عفونت در سایر قسمت های بدن نیز بشوند.

در ضمن کاندیدا آلبیکنس در محیط ما بسیار معمول است و ابتلا به این عفونت قارچی لزوما به این معنی نیست که از یک نفر دیگر آن را گرفته اید.

برفک دهان و شیردهی

همان قارچ هایی که سبب برفک دهان می شوند می توانند عامل عفونت قارچی روی سینه ها نیز باشند. این قارچ ها می توانند بین مادر و کودک طی دوره شیردهی رد و بدل شوند. اگر کودک شما برفک دهان داشته باشد می تواند این قارچ ها را به سینه های شما و یا سایر قسمت های پوست تان انتقال بدهد. اگر عفونتی در سینه های تان دارید یا دچار عفونت نوک پستان هستید، شما هم می توانید این قارچ ها را به دهان کودک یا پوست او انتقال بدهید.

در ضمن به این دلیل که قارچ می تواند بدون ایجاد عفونت، روی پوست زندگی کند، کودک شما می تواند مبتلا به برفک دهان گردد در حالی که شما هیچ علامتی از عفونت و قارچ روی سینه های تان ندارید.

علائم عفونت قارچی در سینه ها

  • درد در سینه ها هنگام شیردهی یا بعد از آن
  • خارش یا احساس سوزش در نوک سینه ها
  • لکه های سفید یا بی رنگ روی نوک سینه ها یا اطراف آن
  • پوسته شدن نوک سینه ها یا اطراف آن

نکته:

برای درمان برفک دهان در بچه ها همواره بهتر است از پزشک یاری بخواهید.

راه چاره های خانگی درمان برفک دهان

سرکه سیب

شما به یک لیوان آب، یک قاشق غذاخوری سرکه سیب و کمی عسل احتیاج دارید. یک لیوان آب را گرم کنید، سرکه سیب را به آن اضافه نموده و در صورت تمایل کمی عسل هم در آن بریزید و یک یا دو بار در طول روز این ترکیب را بنوشید.

سرکه سیب دارای خاصیت ضد قارچی بوده و نوشیدن روزانه آن یاری می نماید با عفونت قارچی ناشی از برفک دهان مبارزه کنید.

روغن نارگیل

شما به یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل احتیاج دارید. هر روز صبح با معده خالی، روغن نارگیل در دهان تان بچرخانید، 10 تا 15 دقیقه این کار را ادامه دهید و سپس تف کنید. روغن نارگیل می تواند به درمان برفک دهان یاری کند، زیرا خاصیت ضد قارچ دارد و می تواند به رفع عفونت ناشی از برفک دهان یاری کند. خاصیت آنتی اکسیدانی روغن نارگیل برای پاکسازی سموم داخل بدن نیز مفید است.

ماست

فقط به یک قاشق چایخوری ماست احتیاج دارید. ماست را داخل دهان تان قرار دهید و بگذارید 5 دقیقه بماند، سپس ماست را بخورید. این کار را دست کم سه بار در روز انجام دهید. ماست، فراوری پروبیوتیک ها را در بدن افزایش می دهد و بیشتر شدن باکتری های خوب در داخل دهان به درمان برفک دهان یاری می نماید.

جوش شیرین

شما به یک دوم قاشق چایخوری جوش شیرین و یک لیوان آب احتیاج دارید. جوش شیرین را در آب بریزید و خوب حل کنید. دهان تان را با این محلول بشویید. دست کم 2 تا 3 بار در روز این کار را انجام دهید تا نتیجه بگیرید. جوش شیرین که به نام سدیم بی کربنات نیز معروف است، قارچ های مخمر را که سبب برفک دهان می شوند از بین می برد.

عصاره های گیاهی و روغنی برای درمان برفک دهان

روغن درخت چای

شما به دو قاشق چایخوری روغن درخت چای و دو قاشق چایخوری آب احتیاج دارید. روغن درخت چای و آب را با هم ترکیب کنید و محلول به دست آمده را 30 تا 60 ثانیه در دهان بچرخانید و سپس تف کنید. این کار را چند بار در روز انجام دهید.

روغن درخت چای یک ضد عفونی نماینده طبیعی است و خاصیت ضد التهابی دارد. روغن درخت چای می تواند با قارچ هایی که سبب برفک دهان می شوند مبارزه نموده و جلوی تکثیر آن ها را بگیرد.

روغن ارگانو

سه تا شش قطره روغن ارگانو را در یک لیوان آب بریزید و این محلول را بنوشید. روزی دو بار این کار را انجام دهید.

روغن ارگانو برای درمان خیلی از بیماری ها کاربرد دارد و بابت خاصیت ضد قارچی و ضد میکروبی که دارد معروف است، در نتیجه می تواند برفک دهان را رفع نماید.

روغن نعنا فلفلی

دو تا سه قطره روغن نعنا فلفلی و یک لیوان آب چیزی است که برای این راه چاره به آن احتیاج دارید.

روغن نعنا فلفلی را در یک لیوان آب بریزید و از این ترکیب به عنوان دهان شویه بهره ببرید. این کار را روزی دو تا سه بار انجام دهید. روغن نعنا فلفلی یک درمان طبیعی برای بسیاری از بیماری هاست، زیرا خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و آنتی باکتریال دارد. از این رو می تواند با عامل برفک دهان نیز مبارزه کند.

سیر

یک حبه سیر خام را در دهان گذاشته و بجوید. این کار را روزی یک تا دو بار انجام دهید.

سیر حاوی ترکیبی به نام آلیسین است. آلیسین بابت ویژگی قدرتمند ضد قارچی و ضد ویروسی و آنتی بیوتیکی که دارد معروف است و می تواند علائم برفک دهان را رفع کند.

محلول آبنمک

یک دوم قاشق چایخوری نمک را با یک فنجان آب گرم مخلوط کنید و با این محلول، دهان را بشویید. این کار را سه بار در روز انجام دهید.

خاصیت ضد قارچ و ضد باکتری نمک، محیط مناسب دهان برای قارچ ها را از بین می برد و یاری می نماید برفک دهان رفع گردد.

آب کرن بری

هر روز یک فنجان آب کرن بری شیرین نشده بنوشید. می توانید روزی یک یا دو بار این کار را انجام دهید.

آب کرن بری سرشار از مواد مغذی بوده و اسیدی است. آب کرن بری می تواند یک محیط اسیدی در دهان ایجاد نموده و تکثیر قارچ ها در دهان را غیرممکن کند.

آبلیمو

شما به نصف یک عدد لیموترش تازه، یک لیوان آب و کمی عسل احتیاج دارید. آب لیموترش را بگیرید و با آب و عسل مخلوط کنید و فورا بنوشید.

این کار را روزی یک بار انجام دهید. لیموترش دارای خاصیت ضد قارچی است و اسیدی بودن آن می تواند به از بین بردن قارچ های عامل برفک دهان یاری کند.

ویتامین C

هر روز دو عدد کپسول 1000 میلی گرمی ویتامین C مصرف کنید. ویتامین C یک آنتی کسیدان طبیعی بوده و خاصیت اسیدی دارد. ویتامین C می تواند فراوری اسید معده را افزایش داده و سیستم ایمنی را تقویت کند. در نتیجه جلوی رشد قارچ های برفک دهان گرفته خواهد شد.

نکته:

برفک دهان می تواند ناشی از کمبود ویتامین B3 یا آهن نیز باشد. در چنین مواردی، باید طبق دستور پزشک، دارو و مکمل لازم را مصرف کنید تا برفک دهان تان درمان گردد.

روغن هسته انگور

شما به مکمل 250 میلی گرمی روغن هسته انگور احتیاج دارید. هر روز این مکمل را مصرف کنید تا نتیجه را ببینید.

روغن هسته انگور می تواند انواع بیماری ها را رفع کند، اما به خاطر ویژگی ضد قارچی که دارد با قارچ کاندیدا به خوبی مبارزه می نماید. در ضمن روغن هسته انگور، سیستم ایمنی را تقویت نموده و جلوی بروز مجدد عفونت را می گیرد. روغن هسته انگور می تواند درمان برفک دهان را تسریع نماید.

آب آناناس

شما به یک چهارم آناناس احتیاج دارید. آناناس را به تکه های کوچک برش بزنید و هر روز چند بار آن ها را بجوید.

بروملین موجود در آناناس به تجزیه آلودگی های تشکیل شده در دهان یاری می نماید و در ضمن ضد قارچ است. خاصیت اسیدی آناناس باعث می گردد قارچ ها به سختی بتوانند منتشر شوند و برفک دهان درمان خواهد شد.

آب پرتقال

یک عدد پرتقال و یک لیوان آب برای این راه چاره کافیست. پرتقال را پوست بگیرید و همرا به یک لیوان آب در مخلوط کن میکس کنید. ترکیب به دست آمده را بنوشید. این کار را روزی یک بار انجام دهید.

پرتقال مثل لیموترش از مرکبات بوده و غنی از ویتامین C است و در ضمن اسکوربیک اسید دارد. ویتامین C اسیدی است و به کنترل رشد قارچ کاندیدا که عامل برفک دهان است یاری می نماید.

آب آلوئه ورا

شما به ژل آلوئه ورا یا یک چهارم لیوان آب آلوئه ورا احتیاج دارید. اندازهی ژل آلوئه ورا از گیاه آن جدا نموده و روی زبان و داخل لپ های تان بزنید. بعلاوه می توانید آب آلو ئه ورا بنوشید. این کار را روزی یک بار انجام دهید.

آلوئه ورا فواید زیادی برای سلامتی و زیبایی دارد و خاصیت ضد قارچ آن می تواند برفک دهان را درمان کند.

دهان شویه

یک دهان شویه ضد قارچ که حاوی فلوکونازول یا نیستاتین است تهیه کنید و بعد از هر وعده غذایی، دهان تان را با این دهان شویه شستشو دهید. دست کم روزی سه بار این کار را انجام دهید. دهان شویه ای که می تواند برفک دهان را رفع کند به طور کلی حاوی مواد شیمیایی ضد قارچ است.

علاوه بر به کار بردن راه چاره های گفته شده می توانید یک سری از نکات را رعایت کنید تا دچار برفک دهان نشوید یا اثرگذاری درمان تان را بیشتر کنید:

نکاتی برای پیشگیری از برفک دهان

  • دندان های تان را حداقل روزی دو بار مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
  • اگر از اسپری استنشاقی کورتیکواستروئید استفاده می کنید بعد از هر بار مصرف، دهان تان را با آب بشویید.
  • اگر آنتی بیوتیک مصرف می کنید، حتما ماست را در رژیم غذایی روزانه تان داشته باشید.
  • اگر دچار عفونت قارچی واژینال هستید، هر چه زودتر آن را درمان کنید.
  • اگر از دندان مصنوعی استفاده می کنید، به طور مرتب آن را ضد عفونی کنید، خصوصا بعد از ابتلا به یک عفونت.
  • سعی کنید قند کمتری در رژیم غذایی تان مصرف کنید. قند به رشد قارچ کاندیدا یاری می نماید. در ضمن اگر دیابت دارید، قند خون تان را کنترل کنید.
  • خشکی دهان تان را رفع کنید. از پزشک تان در خصوص راه های درمان خشکی دهان بپرسید.

برفک دهان اغلب خفیف است و خطری برای سلامتی ندارد. علائم آن نیز معمولا در حد میانه اند و به راحتی درمان می شوند. هر چند راه چاره های گفته شده می توانند به درمان برفک دهان تان یاری نمایند، اما اگر این عارضه ادامه دار شد به پزشک مراجعه کنید. در ضمن همواره رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید و به بهداشت دهان خود اهمیت دهید تا جلوی برگشت مجدد عفونت در آینده را بگیرید.

پاسخ به چند سوال رایج در خصوص برفک دهان

سوال:

برترین درمان برای برفک دهان چیست؟

جواب:

برترین درمان برای رفع برفک دهان یک راه چاره ضد قارچی است. استفاده از عوامل ضد قارچ یاری می نماید زودتر بهبود پیدا کنید.

سوال:

عوارض بلند مدت برفک دهان چیست؟

جواب:

در بعضی موارد، برفک دهان در صورت عدم درمان ممکن است طولانی گردد و حتی به سایر قسمت های بدن سرایت کند. اما این عارضه معمولا فورا و کاملا قابل درمان است.

سوال:

برفک دهان معمولا چقدر طول می کشد؟

جواب:

برفک دهان هم در بچه ها و هم در افراد بزرگسال اگر به موقع تحت درمان قرار بگیرد معمولا دو تا سه هفته طول می کشد. اما در بعضی موارد ممکن است برفک دهان با وجود اقدامات درمانی، ادامه دار گردد. در چنین مواردی توصیه می گردد هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید.

منبع: stylecraze

پ

منبع: برترین ها

به "برفک دهان چیست؟ علائم و راه های درمان آن را بشناسید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برفک دهان چیست؟ علائم و راه های درمان آن را بشناسید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید